Vad fan är PétNat!?

Vad fan är PétNat!?

PétNat tar mer och mer plats i många av landets coola vinbarer och restauranger

Vad är då PétNat?

Jo det är en förkortning på franskans ”pétillant naturel”. Översätter vi så snackar vi naturligt bubbel, egentligen inga krusiduller. Metoden finns i flera av de länder som producerar mousserande viner. Även benämnt som Méthode Ancestral, så har detta förekommit långt innan Champagnen, och i sin enkelhet så betyder det att vinet har fått jäsa färdigt på flaska utan att man har filtrerat bort fällningen. Den andra karboneringen sker då direkt i flaskan tillsammans med fällningen, som också gör drycken lite mer grumlig och oklar.

På bilden ser vi en flaska Pet Nat från Fuchs Und Hase. Doftmässigt för det tankarna till rosor och jordgubbar med inslag av tropik. Smakmässigt bjuds det på tydlig zestig citrus, mineraler och en angenäm örtighet. Juicigt och pärlande, man vill bara ha mer och mer. Fransmännen kallar även den här typen av viner för Vin de soif - törstsläckarvin. Vi kan inte annat än att hålla med. Matcha det till en solig dag utan moln och helst ihop med chark, grillade fiskar eller fräscha grönsaker.

Vill du dricka såna här typer av viner och bor i Stockholm? Besök då Savant Bar, Grus Grus, Tygge & Sessil, Folie, Agnes och Café Nizza för att nämna några. Vi ser fram emot att upptäcka fler viner i den här kategorin så håll en extra utkik här, det kommer dyka upp mer tips.

Fuchs und Hase

Pet Nat

Alkoholhalt: 11%

Storlek: 750 ml

Sockerhalt: 5g / L

Servera: Kylskåpskall

https://www.enjoywine.se/producent/weingut-fuchs-und-hase/