GOTLAND BOTANICAL GIN - Backtimjan och hallon

GOTLAND BOTANICAL GIN - Backtimjan och hallon

Systembolagets digitala dörrar står på vid gavel och sommaren är bara runt husknuten. Gotland Botanical Gin har fått sin andra gin-bebis fylld med 50 cl bärig, somrigt aromatisk och alldeles… alldeles underbar sprit. Skynda skynda om du vill fynda. Första släppet är begränsat, och fylls på under nästa vecka.

GÄNGET BAKOM FLASKAN

Vår resa tillsammans inleddes i produktionsfasen av boken Svensk Gin, där destilleriet lyfts fram. Vi klickade direkt. Likt sina produkter, är gänget bakom Gotland Spirits väldigt genuina. Vi vill hjälpa till att brygga denna genuinitet med Sveriges smaklökar. Samt ha det väldigt trevligt tillsammans på vägen. Vårt samarbete uppmuntrar till ett terroir-tänk och är friskt inspirerat av den gotländska floran. Sedan barnsben har vi förtrollats av den gotländska naturens mångfald.

DESTILLERIET

Bröderna från Gotland Spirits har alltid arbetat närproducerat. En av destilleriets främsta styrkor är att de producerar sin egen råsprit, vilket väldigt få svenska ginproducenter gör idag. Den framställs av vetet som växer precis utanför destillerigården, och ger ginet sin unika karaktär.

BAKGRUND TILL SLÄPPET

En solig julimorgon möttes vi upp i Hemse. Människorna bakom Konceptism och Gotland Spirits skulle återigen slå ihop huvuden och glas för att ta fram flaska 2.0 av detta terroir-inspirerade samarbete.

Vi vandrade under den gotländska sommarsolens strålar och fann backtimjan. Dessa vilda, vackert rosafärgade halvbuskar växer likt golvmattor över hela ön och lämnar efter en sentimental doft av sommar. Efter en heldags plockande kom vi tillbaka till familjegården och välkomnades av solkyssta hallon framvuxna ur bördig och kalkrik jord. Aromen från örterna ihop med dessa pigga, djupt fruktiga bär blev där och då en självklarhet för vårt nyaste tillskott i serien - Gotland Botanical Gin: Backtimjan och hallon.

SMAKBILD

Visionen var att ta fram en gin som var gjord för att fungera så bra som möjligt i en Gin & Tonic. Efter långa dagars botaniserande längsmed öns kust och inland landade vi i smakkombinationen backtimjan och hallon. Örten bidrar med en härligt somrig arom, samtidigt ger den ginet sitt djup i form av jordiga, komplexa smaknoter. Hallonen piggar upp det hela med sin bäriga fräschör, och gör att ginet blir otroligt sippvänligt.

Skutta in i länken om du vill norpa en flaska:

https://www.systembolaget.se/produkt/sprit/gotland-botanical-3766802/